Vad är cricket?

 
Cricket är ett spel och en sport med finesser som få andra. Vad kan mäta sig med en högklassig Test-match? Två landslag möts efter månader av planering, ofta i en serie på tre eller flera matcher; varje match kan ta upp till fem dagar och avgörandet låter fakriskt ibland vänta på sig till de allra sista bollarna i den sista overn.

Cricket har beskrivits som "baseball on valium" men jag tycker snarare cricket (i synnerhet Test-cricket) är som baseboll korsat med schack korsat med en blåval -  någonting enormt som kräver strategi och taktik och analys av motståndarsidan - förutom bollsinne och god kondition. För att stöda sportens utveckling i Finland har Sarax valt att sponsra den lokala cricketklubben - läs mer om vårt engagemang här.

Det är mycket mer att tänka på i cricket än försvar och anfall. Redan innan matchen börjar måste man fundera på flera frågor. Vid lagurvalet ska man beakta hurdan pitchen är på just den cricketstadion, hur pitcharna i allmänhet beter sig i det land där matchen spelas, men man ska också beakta vädret - kommer det att regna under de närmaste fem dagarna och hur påverkar det i så fall vår strategi. Om vårt lag vinner slantsinglandet i början av matche, ska vi då välja att vara utelag eller vill vi vara inne först?

Varför så konstiga regler?

Avsikten med en cricketmatch är förstås att vinna en. Men reglerna har de facto utvecklats under rhundradenas lopp för att göra utgången så oviss som möjligt. Orsaken till det är att cricket - som ursprungligen var ett allmogespel i södra England och antagligen också norra Frankrike - blev en stor sport efter att det blev populärt bland brittiska adeslmän att slå vad om utgången i matcherna. Adliga familjer höll sig med cricketlag som sedan möttes i matcher på olika håll i landet och så slog man vad med granngreven om vems lag som skulle vinna...

För att man inte skulle spela bort 20.000 pund på en match som var uppgjord i förväg hittade man på allt fler regler för att se till att allt gick rätt till och göra balansen mellan innelag och utelag så jämn som möjligt. För cricket spelas alltså av två lag med elva man och precis som i boboll eller baseball är man antingen ute och försöker få tag på bollen och slänga in den så snabbt som möjligt, eller så är man innelag och försöker få så många runs som möjligt, utan att själv bli bränd, vilket i cricketsammanhang helt enkelt heter ute, out.

Innelaget har i motsats till t.ex. baseboll två spelare på planen samtidigt: båda är slagmän (batsman), men förutom att de sinsemellan har kommit överens om vem som tar sig an den första bollen som bowlas är det spelets gång som avgör hur många bollar man möter. Slagmännen står i varsin ända av pitchen och försvarar varsin wicket. Det är också mellan wicketarna slagmännen springer sina runs - båda springer alltså, så det gäller att hålla igång kommunikationen och se till att man har ögonen både på bollen och sin medspelare även om det inte är man själv som slår bollen.

Många sätt att få ut slagmannen...

Wicketen är en liten "grind" som består av tre käppar som står upprätt ur marken och två pinnar (bails) som balanserar överst på dem. Om bowlaren får bollen att träffa wicketen så att den ena eller båda bailsen trillar ner är slagmannen ute. Eller om bowlaren får bollen att träffa slagmannens ben LBW (leg before wicket) - så att bollen skulle ha träffat wicketen om inte slagmannen hade försvarat med benet i stället för sitt slagtrå, ja, då är slagmannen också ute.

Om slagmannen träffar bollen men någon av utespelarna tar lyra - då är slagmannen förstås ute (caught eller caught behind, om det är wicketkeepern som tar lyra). Eller om han tar upp bollen med handen (out handled the ball) eller tar för lång tid på sig (timed out) eller trampar på eller skuffar till sin wicket så att den ena eller båda bails trillar ner (hit wicket) så är han ute. Det gäller också om man t.ex. tappar sin hjälm eller någon annan del av sin utrustning på sin wicket.

Ute är man också om man slår bollen två gånger (hit the ball twice) eller om man själv vill gå (retired) - det senare kan hända för att man har blivit skadad eller för att det är en uppvärmningsmatch om man vill ge en lagkamrat tillfälle att få några runs. Stumped kallas det om man stiger utanför sin crease (ett streck som finns vid båda wicketarna) och wicketkeepern slår ner bailsen med bollen och run out är termen om man inte hinner tillbaka till crease-strecket i tid i samband med en run.

Obstructing the field kallas det om man döms ut för att man aktivt ställer sig i vägen för utelagets spelare och pottas med dem. Eller slår bort bollen när någon i utelaget försöker kasta den mot en wicket eller till en medspelare.
 

... eller åtminstone göra livet surt

Bollarna kastas (fast det är korrektare att säga bowlas, det är noga med hur det ska göras) i serier på sex godkända bollar. En sådan serie kallas en over och en over bowlas alltid av samma bowlare (bowler). Bowlarens uppgift är kort och gott att göra livet surt för slagmannen - visserligen också att försöka få ut honom eller henne men också försöka skrämmas genom att bowla bollen så att den studsar upp i ansiktet eller träffar revbenen i hård fart. För det är en av skillnaderna till boboll och baseboll - att bollen får studsa en gång på väg till slagmannen.
 

Klicka här så får du svaret.
   

 

Det kan bowlaren utnyttja på många olika sätt genom att sätta skruv på bollen så att den studsar åt ett oväntat håll - eller sätta skruv åt andra hållet, så att den studsar på ett annat sätt än nyss. För då kanske slagmannen felbedömer hur han ska hålla slagträet och får en dålig träff (en snick eller en edge) och wicketkeepern bakom honom eller någon av slip fielders kan ta lyra.


Men anta att slagmannen träffar bollen och ingen utespelare är på rätt ställe så det blir ingen lyra. Då gäller det att springa en run - eller två eller fler, beroende på hur långt borta bollen är och hur mycket utespelarna (som kallas fielders) eventuellt schabblar. För att en run ska godkännas måste slagmannen röra med sitt slagträ (eller foten eller någon annan kroppsdel) i marken på andra sidan crease-strecket - sen är det bara att vända och springa åt andra hållet, förutsatt att bollen inte redan är på väg inåt igen.

Om antalet runs man springer efter ett slag är udda byter slagmännen plats och den andra slagmannen fortsätter försvaret mot bowlaren (utom om det var den sista bollen i en over, då fortsätter försvaret i andra ändan), men om man springer två eller fyra runs så fortsätter man vid samma wicket som nyss. Fyra runs kan man också få om man får bollen att rulla eller studsa ända till spelplanens yttre kant (som kallas boundary) och sex runs blir det om man slår bollen över boundary-repet utan att den studsar en enda gång.

Olika former av cricket

Det finns olika former av cricket - den längsta kallas Test och spelas bara på internationell nivå. Då varar en match i upp till fem dagar och båda lagen har två inneturer (innings) och uteturer - förutsatt att inte det ena laget vinner med mer än en inngings, alltså. Den längsta formen i inhemsk cricket är fyradagarsmatcher som bl.a. spelas i county cricket i England.

Den kortaste formen är T20 eller Twenty20. Då spelar båda lagen maximalt 20 overs och den som har fler runs efter det vinner. Internationella endagscricketmatcher (One-Day Internationals eller ODIs) varar i max 50 overs per lag. Det förekommer också 40-over cricket och andra varianter. Endagsmatcherna spelas i motsats till den längre formen inte i vita kläder (whites eller cricket whites), utan i färggranna ODI- och T20-dräkter.

Sen finns det också beach cricket och diverse lokala varianter, delvis improviserade och delvis med strikta och nerärvda regler.

You'll notice these pages are mostly in Swedish. But I tweet in English...



 

 

 

 

 

Intresserad av cricket i Västnyland? Kolla in Ekenäs Cricket Club!

 



 

 

 
















 


 

Ett tips:

Engelska landslagets turné i Sydafrika vintern 2009-2010 var fin. Kolla in The Guardian's rapporter från matcherna genom att klicka här. Och genom att klicka här kan du bl.a. kolla in Dale Steyns otroliga anfall mot Paul Collingwood i den tredje Test-matchen. Inte att undra på att Sydafrika behöll Basil D'Olivera Trophy.

 
      

















 


England och Australien möts i fem Test matcher - The Ashes - i sommar. England vann förra gången de möttes, så frågan är om Australien lyckas ta hem den lilla urnan eller om England vinner sitt tredje raka Ashes...